Så här års slänger vi gärna säsongens bästa skörd i grytan. Vad sägs om vilt, svamp, rotfrukter och höstlamm? Som gjorda för att skänka smak åt en härlig gryta. Hur ska man då gå till väga? Tja, ju enklare mat desto viktigare är råvarorna. Hitta till exempel en högrev av ett kött du litar på, gärna älg eller lamm som ger extra tyngd åt smakerna. Köp en bit välrökt fläsk för ytterligare stuns på kalaset. Frossa i de rotfrukter som ser bäst ut för stunden. Slå på en flaska rött med en ren vinsmak. Därifrån är det svårt att misslyckas.Den gyllene regeln för en lyckad gryta är att ju längre koktid och ju lägre temperatur desto bättre resultat. Låt gärna grytan stå och puttra sig härlig på riktigt låg värme i ugnen (eller på spisen) medan du passar på att göra annat.

En finess med att göra gryta är att det är ett ypperligt tillfälle att utnyttja alternativa styckningsdelar av köttet, vilket är snällt både mot miljön, hushållskassan och djuret. Men det handlar om tuffare muskelfibrer som kräver sin lilla tid för att bli möra. Koka därför tills köttet sånär faller sönder, då är det som bäst.

Det fiffiga i kråksången är att en riktigt magnifik höstgryta alltid smakar som bäst dagen efter. Följaktligen har man all tid i världen att låta den puttra på i sin egen takt.

Och bättre matlådemat får man leta efter. Om det nu mot all förmodan skulle råka bli något över!

 

Köp Hugos rökta sidfläsk